Područni uredi

Stožerna vježba civilne zaštite Europske unije

međunarodna suradnja

U Termama Tuhelj (Republika Hrvatska) i Termama Olimpia (Republika Slovenija) održava se stožerna vježba civilne zaštite za zapovjednike Modula civilne zaštite i eksperte iz država članica Mehanizma za civilnu zaštitu Europske unije.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Saveznom agencijom za tehničku potporu Savezne Republike Njemačke i Upravom za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije, dobila je na natječaju Europske komisije projekt za organizaciju 5 stožernih vježbi, koje će se provesti od listopada 2010. do svibnja 2011. godine u Republici Sloveniji i Republici Hrvatskoj.

Četvrta u nizu vježbi održava se od 2. do 6. travnja 2011. godine paralelno na dvije lokacije u Termama Tuhelj i Termama Olimia. Na vježbi sudjeluje 48 sudionika iz 14 država (Austrija, Češka, Danska, Estonija, Irska, Italija, Litva, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Švedska i Hrvatska).

Vježbe imaju za cilj pripremu za djelovanje EU modula u međunarodnim misijama pružanja žurne pomoći u katastrofama. Obučna skupina su stručnjaci koji se mobiliziraju kroz Mehanizam civilne zaštite EU kao tim za koordinaciju i procjenu stanja u pogođenoj državi, te zapovjednici, zamjenici zapovjednika i časnici za vezu modula civilne zaštite

Moduli su, u terminologiji Mehanizma, timovi civilne zaštite za djelovanje u akcijama zaštite i spašavanja u inozemstvu a definirano je 15 standardnih tipova modula, od spašavanja iz ruševina, gašenja požara otvorenog prostora do logističke potpore.

Navedeni projekt nastavak je dobre suradnje između Hrvatske, Njemačke i Slovenije nakon uspješne provedbe 5 osnovnih tečaja (Modules Basic Courses – MBC) za obuku zapovjednika modula civilne zaštite tijekom 2009. godine.

Link: Tečaj za zapovjednike Modula civilne zaštite EU

Priloženi dokumenti: