Područni uredi

Održana 4. regionalna konferencija o sigurnosti gradova

Četvrta regionalna konferencija o sigurnosti gradova otvorena 12. travnja u hotelu President u Solinu. Otvorenju je nazočio i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadran Perinić koji je u svom obraćanju, između ostalog, rekao: "Sigurnost i zaštita i spašavanje postali su izuzetno važno područje javnih potreba građana, a imperativ sviju nas je da se građani u svom gradu osjećaju sigurno, što neminovno podiže i kvalitetu samog života u gradu. Uvjeren sam kao će i ova konferencija polučiti jednako velik uspjeh kao i prethodne tri, gdje su respektabilni predavači održali mnogobrojna predavanja, obuhvativši različite aspekte sigurnosti gradova.''

Naglasio je kako DUZS u svom radu posebnu pozornost posvećuje jačanju mjera svih oblika preventive i permanente edukacije i prijenosa spoznaja, znanja i razmjene iskustava o sigurnosnim izazovima. Na kraju je izrazio želju da ''nove spoznaje i nova znanja kojih će ovdje zasigurno biti, nađu svoju praktičnu primjenu u cilju daljnjeg poboljšanja sigurnosti naših gradova, kako bi ubuduće u narednim istraživanjima o sigurnosti gradova, svi gradovi dobili visoki plasman i slovili kao sigurni i mirni gradovi, u kakvima naši građani zaslužuju živjeti.''Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković istaknuo je važnost preventive te naglasio kako su ovakve konferencije s ciljem razvoja mišljenja, iskustava i prakse nužne kako bi se poboljšala sigurnost gradova. U ovom segmentu, kako je rekao, suradnja među institucijama mora postojati.

Otvorenju su nazočili i:
· Louisa Vinton, Stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj,
· Visko Haladić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije,
· Blaženko Boban, gradonačelnik Solina,
· Jure Šundov, zamjenik gradonačelnika Splita te
· brojni drugi uzvanici i gosti.Drugi dan konferencije svoj doprinos dali su i predstavnici DUZS-a: zamjenik zapovjednika civilne zaštite RH Damir Čemerin s temom ''Procjena rizika urbanih sredina'' i načelnik Odjela za preventivne, planske i inspekcijske poslove Josip Sajko s temom ''Institucionalni odgovor na povećane rizike urbanih prostora od prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća''.

Namjera Konferencije je sudionicima iz zemlje i inozemstva omogućiti razmjenu stručnih informacija o poslu kojim se svakodnevno bave, kao i razmjenu najnovijih praktičnih iskustava koje će izložiti predstavnici gradova iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Konferenciju su organizirali Tectus d.o.o - Časopis ZAŠTITA i Grad Solin, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Makedonije, uz potporu: Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH), Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, United Nations Development Programme (UNDP) Hrvatska, Udruge gradova i Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS).

Priloženi dokumenti: