Područni uredi

Sastanak Europskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa

duzs

03. listopad 2012.

Danas je završio sastanak Europskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa. Sudionici su zahvalili Republici Hrvatskoj na uspješnom predsjedanju Europskim forumom za smanjenje rizika od katastrofa 2012.g. te je predsjedanje za 2013.g. preuzela Kraljevina Norveška.

Svi sudionici su zahvalili Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje na uspješnoj organizaciji sastanka.

Sutra na istoj lokaciji počinje 63. sastanak stalnih predstavnika Otvorenog parcijalnog sporazuma o prevenciji, zaštiti od i ustroju pomoći u slučaju velikih prirodnih i tehnoloških katastrofa Vijeća Europe (EUR-OPA sporazum).02. listopada 2012.

Sudionike Europskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa danas je primio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. Gradonačelnik je pozdravio sve sudionike foruma i upoznao ih sa svim katastrofama koje su pogodile Dubrovnik u njegovoj povijesti, a posebno s ratnim zbivanjima, ali je podijelio i dragocjeno iskustvo uspješnog oporavka. Grad Dubrovnik je također, od ožujka ove godine, uključen u kampanju UN-ove Međunarodne strategije za smanjenje rizika od katastrofa "Moj grad je siguran".
01. listopada 2012.

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, u Grand hotelu Park u Dubrovniku, u ponedjeljak, 01. listopada 2012. započeo je Sastanak Europskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa.Smanjenje rizika od katastrofa, u međunarodnim razmjerima, je pod pokroviteljstvom UN ISDR-a (United Nations International Strategy for Disaster Reduction).
Europski forum za smanjenje rizika od katastrofa (European Forum for Disaster Risk Reduction, EFDRR) je regionalna europska platforma za smanjenje rizika od katastrofa, od pet koliko ih pokriva cijeli svijet, a koristi se za razmjenu informacija i znanja na razini regije te za koordinaciju ulaganja u smanjenje rizika od katastrofa u cijeloj regiji.

Uz brojne sudionike Sastanka i ugledne goste, u ponedjeljak je u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje održano svečano otvorenje. Sastanak će u Grand hotelu Park u Dubrovniku trajati do 03. listopada, uz sudjelovanje predstavnika 27 zemalja Europe, među kojima su predstavnici 21 nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa.U ime pokrovitelja, Predsjednika Republike Hrvatske, pozdravnim govorom obratio se njegov izaslanik Zlatko Gareljić, koji je između ostalog, naznačio ulogu vojske. Pomoć civilnim tijelima i organizacijama u prevenciji te reagiranje u slučajevima nesreća i katastrofa, poput požara, poplava, potresa ili pak tehnoloških nesreća, jedna je od obaveza i zadaća suvremenih vojnih organizacija, rekao je te izrazio uvjerenje da će i učinci ove konferencije biti u prilog osnovnom cilj - smanjivanju rizika od katastrofa.

Nazočnima se u uvodnom dijelu Sastanka obratila i posebna predstavnica glavnog tajnika UN-a za smanjenje rizika od katastrofa Margareta Wahlstrom, koja je zahvalila organizatorima te između ostalog istaknula važnost nastavka aktivnosti na smanjenju rizika od katastrofa.Smanjenje rizika od katastrofa dio je međunarodnih aktivnosti, u čemu je Republika Hrvatska aktivan i cijenjeni sudionik. Još 2005. godine održana je u Japanu Svjetska konferencija o smanjenju rizika od katastrofa, na kojoj je sudjelovalo 168 zemalja, uključivo i Republiku Hrvatsku. Rezultat konferencije je dokument Hyogo okvirni plan djelovanja na smanjenju rizika od katastrofa i jačanju spremnosti zemalja i zajednica („Hyogo Framework for Action 2005-2015: Building the Resilience of Nations and Communities to Disasters“). Obzirom da se približava kraj razdoblja za koji je donesen Hyogo okvirni plan djelovanja (2015. godina), u okviru Ujedinjenih naroda počeo je proces konzultacija zemalja o budućem temeljnom dokumentu i definiranju budućeg djelovanja na smanjenju rizika od katastrofa na globalnoj razini. „Pozvane su sve zemlje uključene u dosadašnje aktivnosti, ali i druge zemlje članice UN da sudjeluju u raspravi o definiranju očekivanja i prioriteta za djelovanje na smanjenju rizika od katastrofa u razdoblju nakon 2015. godine“, naglasila je Wahlstrome.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadran Perinić istaknuo je kako je smanjenje rizika od katastrofa prepoznato u Republici Hrvatskoj kao jedna od važnih zadaća koje izravno utječu na svakodnevni život i djelovanje na svim razinama. Napomenuo je kako je geografski Republika Hrvatska smještena na području koje je izravno izloženo nizu rizika od prirodnih katastrofa, te kako se svake godine susrećemo s posljedicama barem jedne od njih. "Ukupno, smanjenje rizika od katastrofa je za nas djelovanje na provedbi svih ciljeva i zadaća Hyogo okvira, dakle i jačanje kapaciteta upravljanja otklanjanjem posljedica i jačanje kapaciteta za odgovor, ali istovremeno i jačanje svih elemenata prevencije, pravodobnog planiranja i ostvarivanja održivog razvoja, te uključivanja što šireg kruga sudionika u smanjenje rizika od katastrofa", istaknuo je.Obzirom da je Hrvatska, kao aktivni sudionik u radu Europskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa, izabrana za predsjedatelja Europskog foruma ove godine, ured UN ISDR-a predložio je da se ove godine u Hrvatskoj dodijeli i posebno priznanje osobi koja je lokalno najviše doprinijela smanjenju rizika od katastrofa, a nije dio sustava zaštite i spašavanja.
Državna uprava za zaštitu i spašavanje odlučila je da se priznanje dodijeli gospođi Sunčani Jokić, bivšoj ravnateljici Centra "Liče Faraguna", specijaliziranog za odgoj i osnovno obrazovanje učenika s posebnim potrebama, koja svojim predavanjima i radionicama promovira veću zastupljenost smanjenja rizika od katastrofa u nastavnim programima posebice u ranjivim skupinama, u skupinama u kojima i sama obavlja stručne poslove. Priznanje se gospođi Jokić dodjeljuje u ime Europskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa te su ga potpisali i uručili gospođa Margareta Wahlstrom i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, kao predsjednik Odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa.

Priloženi dokumenti: