Područni uredi

Francuski predsjednik odlikovao ravnatelja Perinića

duzs

Francuski predsjednik Francois Hollande proglasio je ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc. Jadrana Perinića Vitezom Nacionalnog reda za zasluge. Ovo visoko odlikovanje dodijeljeno mu je, kako stoji u pismu Veleposlanstva Francuske Republike u Zagrebu, zbog njegova dragocjenog doprinosa razvoju bilateralne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Francuske tijekom njegova mandata. Svečanost uručenja priznanja bit će upriličena krajem mjeseca u Veleposlanstvu Francuske Republike u Zagrebu.

Suradnja između Republike Hrvatske i Francuske Republike u području zaštite i suradnje odvija se na bilateralnoj osnovi te kroz međunarodne organizacije kao što su EU, Vijeće Europe i NATO. Temelj suradnje je Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Francuske Republike o pomoći i suradnji na području zaštite i spašavanja koji je potpisan 10. listopada 2007.g., a ratificiran u listopadu 2008.g. Sporazum o poslovnoj suradnji u području obuke između Službe spašavanja i vatrogastva Departmana 13 i Državne uprave za zaštitu i spašavanje potpisan je 29. lipnja 2015.

Suradnja se odvija na raznim područjima, od kojih je bitno izdvojiti program obuke urbanog traganja i spašavanja za pripadnike Državnih intervencijskih postrojbi i vatrogasnih postrojbi, razmjenu vatrogasaca tijekom požarne sezone, tečajeve KBRN obuke kao i tečajeve operativnog zapovijedanja te edukaciju učenika francuske osnovne škole u Zagrebu vezano za zaštitu u katastrofama.


Predstavnici DUZS-a i sudionici tečaja „Obuka urbanog traganja i spašavanja, prve razine“ koji su proveli francuski instruktori, 25.10.2012.

Prošle godine Francusko veleposlanstvo organiziralo je dolazak u Hrvatsku dvojice vatrogasnih stručnjaka za područje ronjenja kako bi hrvatske kolege upoznali s organizacijom i sustavom ronjenja u francuskom vatrogastvu.

Suradnja se očitovala i tijekom izbjegličke i migrantske krize kada je u studenome 2015. godine, Francuska Republika kroz Mehanizam Europske Unije za civilnu zaštitu poslala Republici Hrvatskoj humanitarnu pomoć (360 šatora i 5760 deka).

Državna uprava za zaštitu i spašavanje aktivno je sudjelovala na prvom sastanku zemalja Europske unije koje koriste zrakoplove tipa Canadair u gašenju požara, održanom u Parizu 4. travnja prošle godine, a sudjeluje i u radu neformalne radne skupine o suradnji šest zemalja korisnica zrakoplova tipa Canadair u gašenju požara: Hrvatske, Grčke, Francuske, Italije, Portugala i Španjolske.

Sigurni smo da će se suradnja nastaviti i dalje na obostrano zadovoljstvo, a već je za ožujak planirana obuka za spašavanje iz hibridnih vozila na Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja DUZS-a za pripadnike vatrogastva, JVP Zagreb te vatrogasne zapovjednike iz BiH.

Priloženi dokumenti: