Područni uredi

Počela prva radionica projekta "Napredna regionalna suradnja u civilnim izvanrednim situacijama"

duzs

  

Projekt "Napredna regionalna suradnja u civilnim izvanrednim situacijama

NATO i Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory (SAD) i partnerskim zemljama NATO-a u regiji (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Makedonija) sudjeluju u projektu „Napredna regionalna suradnja u civilnim izvanrednim situacijama“. Cilj projekta je unaprijediti sustav zapovijedanja i preglednosti akcidentnih situacija koje zahtijevaju suradnju različitih institucija. U Zagrebu je 23. veljače 2017. počela dvodnevna radionicu navedenog projekta u čijem radu sudjeluju partneri iz SAD-a, NATO-a, BiH i Hrvatske.

Poseban značaj u ovom projektu imaju američko Ministarstvo domovinske sigurnosti – Uprava za znanost i tehnologije (US Department of Homeland Security, Science & Technology Directorate - (DHS S&T)) i NATO program znanost za mir i sigurnost (NATO Science for Peace and Security Programme - SPS) pod čijim okriljem i organizacijom se odvija cijeli projekt. Unaprjeđenje sustava zapovijedanja i preglednosti incidentnih situacija obavljat će se kroz implementaciju i prilagodbu „Zapovjednog sustava sljedeće generacije“ zasnovanog na najnovijim web tehnologijama i softverskim rješenjima otvorenog koda koja su razvijena od strane Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory.

Projekt NATO-ovog programa Znanost za mir i sigurnost (SPS) “Pilot projekt napredne regionalne suradnje u civilnim izvanrednim situacijama” (ARCECP) primijenit će NICS sustav i tehnologiju u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori. U ovom četverogodišnjem pothvatu, NATO i DHS S&T zajednički će poduprijeti prilagodbu trenutne primjene NICS-a u sustav koji odgovara potrebama ovih zemalja za upravljanje međunarodnim izvanrednim situacijama. Cilj ovih nastojanja je uvesti, modificirati kroz uzastopna ponavljanja i postaviti otvorenu platformu za odgovor na nesreće koja može interoperabilno djelovati s postojećim sustavima, funkcionirati u područjima otežanih komunikacija, i dati podršku poboljšanjima i aplikacijama koja dolaze iz zajednice.

Od projekta se očekuje poboljšanje svjesnosti o izvanrednim situacijama te da se suoči s izazovima koje su identificirale zemlje partnerice projekta, uključivši teme kao što su interoperabilnost s postojećim sustavima za hitne intervencije, integracija s TETRA radiokomunikacijskim sustavom, unutarnje dijeljenje informacija u područjima otežane, isprekidane ili ograničene komunikacije, kao i potporni čimbenici za donošenje odluka za predviđanje, vizualizaciju i sintezu podatkovnih kanala u stvarnom vremenu.

Priloženi dokumenti: