Područni uredi

Svečano obilježen Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

duzsU organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Virovitici je 1. ožujka 2017. održana središnja proslava Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske. Ovogodišnje obilježavanje Dana civilne zaštite Republike Hrvatske održano je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, dok su suorganizatori svečanosti bili Virovitičko - podarvska županija i Grad Virovitica.

Svečanoj sjednici prisustvovali su izaslanica predsjednice RH - savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin te brojni predstavnici žurnih službi, jedinica lokalne i područne samouprave te civilne zaštite.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Dragan Lozančić u uvodnom je obraćanju  između ostalog rekao kako je "razvoj i djelovanje sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj odgovornost i obveza svih razina uključujući svakog pojedinog građana, pravne osobe i udruge te kako je takav koncept razvijen na temeljima po kojima je funkcija sigurnosti ugrađena istovremeno kao osobni, ali i zajednički - javni interes". "Smatram kako nam je jedan od prioriteta pozicionirati sustav civilne zaštite kroz Strategiju nacionalne sigurnosti odnosno u Zakonu o Domovinskoj sigurnosti", istaknuo je ravnatelj Lozančić.Povodom obilježavanja Dana civilne zaštite, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić uručio je pohvalnice djelatnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje, za doprinos razvoju sustava civilne zaštite u 2016. godini. Pohvalnice su primili:

 • Vesna Mujkanović, Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja
 • Marijana Berket, Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja
 • Miroslav Žunić, Sektor općih poslova
 • Nevenka Sugnetić, Samostalna služba za inspekcijske poslove
 • Nikša Miletić, Državna vatrogasna intervencijska postrojba, odjel Dubrovnik
 • Josip Glog, Državna intervencijska psotrojba civilne zaštite, odjel Zagreb
 • Ivan Markonić, Županijski centar 112 Bjelovar
 • Boris Miočić, Županijski centar 112 Zadar
 • Mauricio Stranić, Županijski centar 112 Pazin
 • Đurđica Mataija, Područni ured za zaštitu i spašavanje GospićRavnatelj Lozančić uručio je i zahvalnice za posebne zasluge u razvoju sustava civilne zaštite u 2016. godini te iskazanu osobnu požrtvovnost u provedbi zaštite i spašavanja stanovništva i materijalnih dobara. Zahvalnice su primili:

 • Ivan Doboš, gradonačelnik grada Belog Manastira
 • Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba
 • Dino Kozlevac, zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije
 • Stožer civilne zaštite grada Velike Gorice, zahvalnicu će preuzeti načelnik Stožera Stjepan Kos
 • Virovitičko - podravska županija, zahvalnicu će preuzeti obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak
 • Grad Virovitica, zahvalnicu će preuzeti gradonačelnik Ivica Kirin
 • Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije – zahvalnicu će preuzeti ravnateljica Marijana Banjavčić
 • Hrvatske vode – Vodnogospodarska ispostava za mali sliv „Lika, Podvelebitsko primorje i otoci“ sa sjedištem u Gospiću - zahvalnicu će preuzeti voditelj ispostave Mladen Vodička
 • HGSS Stanica Zadar - zahvalnicu će preuzeti pročelnik Maksimilijan Babić
 • Udruga za rekreativno cestovno i planinsko trčanje i hodanje, Trkački klub "BraCe" Slavonski Brod - zahvalnicu će preuzeti Anto Ravlić
 • Darko But, generalni direktor Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije
 • Claus Höllein, nacionalni koordinator za obuku SR Njemačke, Savezna agencija za tehničku potporu (THW)
 • Arpad Keresztesy, načelnik Tajništva u Državnom inspektoratu za civilnu zaštitu Državne uprave za krizno upravljanje Mađarske
 • dr. Sandra Mihelčić Franulić, psihijatrica Centra za krizna stanja KBC ZagrebUručene su i godišnje nagrade za 2016. godinu, koje su dobitnicima uručili izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske Maja Čavlović i ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić. Godišnja nagrada dodjeljuje se pojedincu, pravnoj osobi ili skupini osoba za promicanje sustava civilne zaštite te iskazanu osobnu požrtvovnost u provedbi zaštite i spašavanja stanovništva i materijalnih dobara. Dobitnici su:

HEP PROIZVODNJA d.o.o.
HEP PROIZVODNJA d.o.o. uspostavila je sustav za uzbunjivanje stanovništva na slivu rijeke Cetine od brane Peruča do grada Omiša. Sustav za uzbunjivanje koji je postojao je devastiran nakon rata, a s obzirom na broj naselja uz sliv rijeke, sportske i rekreativne aktivnosti koje okupljaju veliki broj turista HEP Proizvodnja je ocijenila kako je od iznimnog značaja i sigurnosti sustav staviti u funkciju. Tako su na slivu, dugačkom skoro 100km, instalirane 23 nove elektronske sirene koje imaju mogućnost emitiranja glasovnih poruka. Jedna od tri upravljačke jedinice je instalirana u Županijskom centru 112 Split te se sustav redovito provjerava svake prve subote u mjesecu.

ZORAN RADUNIĆ, pomoćnik zapovjednika JVP Split
U sklopu edukacije djece u području zaštite i spašavanja koju provodi Područni ured za zaštitu i spašavanje Split u suradnji sa žurnim službama, pomoćnik zapovjednika za operativno-tehničke poslove JVP grada Splita, vatrogasac Zoran Radunić je u sklopu prezentacije vatrogasnih vozila i opreme sudjelovao u svim edukacijama osnovnih škola i vrtića na području grada Splita, kojima je samo u 2016. godini educirano 760 djece iz 4 osnovne škole i 1 vrtića. Njegov izniman i nesebičan trud i zalaganje u prezentaciji aktivnosti, uloge u sustavu zaštite i spašavanja te prikazu tehničke opreme, uređaja i vozila JVP grada Splita, prepoznat je i od djece, koja su u sklopu natječaja za likovne, literarne i foto radove, kao najčešći motiv birala poslove vatrogasaca što je rezultiralo živopisnim likovnim radovima od kojih su neki osvojili nagrade na državnoj razini.

ŠIBENSKO - KNINSKA ŽUPANIJA
Šibensko – kninska županija je pokazala da je spremna reagirati u događajima koji iziskuju angažiranje velikog broja operativnih snaga za događaje na svom području, a isto tako da ide u korak s pronalaskom i instaliranjem inovativnih rješenja kako bi bilo što manje nepovoljnih događaja na prostoru Županije. Shvaćanje složenosti problematike, spremnost da se odgovori na sve izazove koje sustav civilne zaštite daje, izuzetno korektna i pozitivna razmišljanja odgovornih u Županiji te njihov cjelokupan dosadašnji rad na unapređenju i promicanju sustava civilne zaštite, razlozi su za dodjelu Godišnje nagrade u području sustava civilne zaštite za 2016. godinu 

U drugom dijelu svečanosti dodijeljene su nagrade i priznanja za "Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske" za 2016. godinu. Dobitnici kristalnih plaketa i priznanja su:

1. Vladimir Paušić, član Hrvatske gorske službe spašavanja - stanice Rijeka i Dino Škamo, pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke za naročiti pothvat u akciji spašavanja pilota srušenog motornog zmaja iz hladnog jezera


2. Leonarda Novaković i Domagoj Kereta za naročiti pothvat u akciji spašavanje dječaka od posljedica strujnog udara


3. Robert Fajt za naročiti pothvat u akciji spašavanja mladića iz stana zahvaćenog požarom


U zabavnom dijelu svečanosti nastupio je tamburaški sastav Gazde te polaznici Glazbene škole Jan Vlašimsky.

U sklopu obilježavanja Dana civilne zaštite održan je i taktičko – tehnički zbor s demonstracijom opreme civilne zaštite, gdje se mogla vidjeti oprema vatrogasaca, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, policije, HGSS-a,  Gradskog društva Crvenog križa Virovitica i Zavoda za hitnu medicinu.

Prije svečane sjednice kod Spomen-obilježja na gradskom groblju u Virovitici položen je vijenac i zapaljena svijeća za poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata te pripadnike sustava civilne zaštite.

Priloženi dokumenti: