Područni uredi

Provedeno osposobljavanje novih pripadnika dopunskih snaga DVIP-a

duzs

Praktičnom provedbom osposobljavanja uz upotrebu helikoptera, u Rijeci je 30. svibnja 2017. završilo osposobljavanje novih pripadnika za desantiranje i gašenje šumskih požara.U razdoblju od 22. do 24. svibnja 2017. u Rijeci je proveden teorijski i dio praktičnog programa osposobljavanja za "Desantiranje i gašenje šumskih požara" za pripadnike vatrogasnih zajednica županija Primorsko-goranske i Ličko-senjske. Na teorijskom dijelu osposobljavanja polaznici su upoznati s aktivnostima na šumskim požarima, osobnoj zaštitnoj opremi, taktičkim nastupima, gašenju šumskih požara sa zračnim snagama, gps-uređajima i topografiji. Posebni naglasak je bio na aktivnostima gašenja požara na teško pristupačnim terenima uz upotrebu helikoptera.

Na praktičnom dijelu polaznici su radili s desantnim vatrogasnim kompletima koji se sastoje od prijenosnih leđnih pumpi, gumenih spremnika za vodu i druge opreme za gašenje na teško pristupačnim terenima. Također je izvršeno pripremno uvježbavanje za praktični dio s helikopterom, koji se sastojao od izrade čvorova, samoizbavnog pojasa i spuštanja s vatrogasnog tornja niz alpinističko i debelo (brzo) uže.Praktični dio osposobljavanja, vježbe s helikopterom provedene su 30. svibnja 2017. na sportskom aerodromu "Grobnik". Tom prilikom polaznici su opetavano upoznati s mjerama sigurnosti pri radu s helikopterom te se praktično uvježbavalo ulazak/izlazak, let helikopterom, iskakanje, desantiranje niz debelo „brzo“ uže, rad s kruškom i opremom kada je helikopter u lebdenju.

Osposobljavanje su provodili instruktori Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split u suradnji s posadom transportnih helikoptera 93. Zrakoplovne baze iz Divulja. Program osposobljavanja uspješno je završilo svih 13 novih polaznika, a u isto vrijeme provodilo se redovno godišnje uvježbavanje već osposobljenih vatrogasaca s područja Primorsko-goranske županije za aktivnosti potpomognute helikopterom.

Priloženi dokumenti: