Područni uredi

Osposobljavanje za međunarodne operacije civilne zaštite

učilište

U Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja 29. i 30. svibnja 2017. godine, provedeno je osposobljavanje pročelnika PUZS-a (Bjelovar, Koprivnica, Virovitica, Krapina, Varaždin, Čakovec, Slavonski Brod, Požega, Osijek, Vukovar, Sisak i Zagreb), predstavnika Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja i Sektora za civilnu zaštitu, predstavnika županija (Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Varaždinske i Međimurske) te djelatnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, prema Programu osposobljavanja sudionika i operativnih snaga sustava civilne zaštite za međunarodne operacije civilne zaštite. Sudjelovalo je 23 polaznika.

Teme na osposobljavanju su bile:
- Upravljanje katastrofama na međunarodnoj razini (S. Ivšić),
- Uloga i mandat međunarodnih i regionalnih organizacija (I. Milić),
- Potpora države domaćina (I. Milić),
- Mehanizam Unije za civilnu zaštitu (T. Marević),
- Sustav koordinacije i zapovijedanja (T. Marević) i
- Studija slučaja (M. Boričević).U Studiji slučaja prezentirano je pružanje pomoći Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini (tim za spašavanje na vodi) za vrijeme velikih poplava u svibnju 2014. godine.
Polaznici su osposobljavanje ocijenili vrlo uspješnim i zanimljivim. Po završetku, uručene su im potvrde o završenom osposobljavanju.

Osposobljavanje sudionika i operativnih snaga civilne zaštite za međunarodne operacije civilne zaštite, za pročelnike ostalih PUZS-a i predstavnika županija, planirano je za listopad 2017. u Divuljama.

Priloženi dokumenti: