Područni uredi

Završna konferencija projekta DR SHARE

duzs

U velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru danas je održana završna konferencija projekta DR SHARE (Disaster Reduction, Standardized Hazard Analysis and Risk Evaluation / Smanjenje katastrofa, standardizirana analiza opasnosti i procjena rizika).

Konferenciji su ispred Državne uprave za zaštitu i spašavanje nazočili zamjenik ravnatelja Stjepan Huzjak koji je održao prezentaciju na temu Budućnost prekogranične suradnje u sektoru civilne zaštite te pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Vukovar Zdenko Lovrić, koji je sudjelovao u provedbi projekta od samog početka.Projekt DR SHARE započeo je s provedbom 1.1.2016., a njegova vrijednost je 281.222 EUR od čega Europska komisija osigurava 210.227,00 EUR (74,75%).

Projekt se provodi na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije. Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, dok su partneri iz Hrvatske: Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast te Državna uprava za zaštitu i spašavanje. U okviru projekta razvijen je IT alat za upravljanje rizicima u uvjetima katastrofa, koji pruža veliku pomoć pri upravljanju kriznim stanjima kao posljedicama katastrofa jer omogućava brzu i učinkovitu procjenu stupnja (snage) katastrofe te adekvatnu procjenu raspoloživih snaga civilne zaštite pojedine partnerske države.IT alat pruža mogućnost evidencije svih sastavnica sustava civilne zaštite: fizičkih i pravnih osoba te materijalno-tehničkih sredstava u sustavu civilne zaštite pojedine regije uključene u projekt. Posljedica evidencije svih sastavnica civilne zaštite je standardiziranje postupaka upravljanja raspoloživim snagama, ubrzavanje djelovanja cjelokupnog sustava u kriznim stanjima ali i mogućnost definiranja potrebe za dodatnim snagama u uvjetima kada katastrofalno djelovanje nadilazi raspoloživu snagu na području obuhvaćenom katastrofom.

Priloženi dokumenti: